Maart - reis versus doel


Maart – reis versus doel.

De reis is net zo belangrijk als het doel. Het doel van een opleiding is om je diploma te
halen. Het doel van sporten is om beter in je vel te zitten.

Bij een opleiding is het halen van je diploma het doel, maar de dingen die je in de tussentijd leert
zijn ontzettend belangrijk. Dat vormt je.

Het doel van kinderen opvoeden is ze zelfstandig het leven in laten gaan. Maar in die 18 jaar dat ze in huis wonen zit geen enkele ouder te wachten totdat ze uit huis gaan. Het is een tocht die je samen aflegt. Je kind in ontwikkeling en zelfstandig worden. De ouder(s) om het kind te sturen en los te laten.
En daar leer je als ouders elke dag van.

Wij hebben 4 jongens, en elke zoon is anders. Zoon 1 en 2 lijken totaal niet op elkaar, zoon 3 is weer heel anders en zoon 4 ook, en gaat ook steeds meer laten zien hoe hij is. Grappig genoeg, ondanks dat je overeenkomsten ziet zijn ze allemaal zo anders. Dus ook elke opvoeding is anders. De een is zelfstandiger, de ander is chaotisch, de één heel rustig, de ander heel druk. Tja, dat botst weleens. Voor beide partijen.

Voor de jongens soms lastig, maar ook leerzaam. Voor ons ook, want we begrijpen ze allemaal. Waar de vader de een meer aanvoelt voelt de moeder weer de ander goed aan, en dat kan ook zomaar weer op een ander moment anders zijn.

De kunst is om te schakelen, creatief te zijn, flexibel te zijn en soms de boel even de
boel te laten.
En het is ook goed om (buiten dat je zelf weleens de deur uit gaat) een kind mee te nemen. Een rustig moment samen met je kind. Ergens wat eten, of soms nog simpeler, meenemen naar de winkel of ergens anders naartoe. Even connecten met het kind, en even apart de aandacht geven.

Ik hoop maar dat wij het goed (genoeg) doen. En dat de jongens dat later zullen zeggen. Want
natuurlijk hoop ik dat ze laten zichzelf kunnen redden, maar ook dat onze band goed blijft. Onze reis met de opvoeding van de jongens is ontzettend belangrijk, en voelt als een opleiding.
Hopelijk haal ik aan het eind een diploma.

Sta open voor meningen en gedachten van andere mensen, lees eens een boek of luister een podcast en probeer mee te gaan met de stroming. Soms stroomt het een andere kant op dan wat je had bedacht maar probeer erin mee te gaan, tot een grens natuurlijk.

Hard werken, scherp blijven, maar vooral: geniet van alle tijd die je hebt met je kind, van baby tot puber tot zelfstandig persoon!

Je geld of je leven